Onze taal is rijk aan woorden. Veel van deze woorden kennen we, vele ook niet. Daar komt ook nog eens bij kijken dat een bepaald woord meerdere betekenissen kan hebben. We kunnen natuurlijk niet alle woorden onthouden en ook niet alle betekenissen. Woorden die we niet of amper gebruiken zullen we minder goed onthouden dan woorden die we dagelijks gebruiken. Een woordenboek is erg handig voor het opzoeken van woordbetekenissen, maar dit heb je niet altijd bij je. Daarom zijn er andere speciale functies welke je ook kunt helpen bij dit probleem.
Al sinds de Nederlandse taal bestaat, hebben mensen moeite met het kennen van alle woorden. Jaren geleden is hiervoor het woordenboek gemaakt. Alle moeilijke en niet goed bekende woorden werden hierin opgenomen. Een aantal jaren later is dit uitgebreid met nog meer woorden en stonden bijna alle moeilijke en onbekendere woorden hierin. Het was door veel mensen een veelgebruikt boek. Maar doordat er jaarlijks wel woorden bijkomen, moet er dus elk jaar een nieuwe versie van het woordenboek verschijnen.
Tegenwoordig wordt het woordenboek steeds minder gebruikt dan vroeger. Dit komt onder andere door het ontstaan van internet. Het internet heeft namelijk veel speciale functies ontwikkeld die het mogelijk maken om heel snel en makkelijk de betekenis van een woord te achterhalen. Daarnaast is de beschikbare informatie op het internet te vinden is veel uitgebreider en meer actueel dan die in een woordenboek.
Het zoeken naar de definitie van een woord is de laatste jaren een stuk makkelijker geworden doordat er steeds meer functies zijn ontwikkeld die hieraan bijdragen. Iedereen kent het verklarende woordenboek wel. De betekenis van een woord wordt kort en krachtig omschreven. Daarnaast zijn er verschillende internetpagina's gemaakt waarop je synoniemen of vertalingen kunt vinden. Het internet biedt je dus een enorme bron van informatie over woorden of betekenissen van woorden. Het is een grote encyclopedie.